Kalimera! Była na blogu Metaxa, był też przepis na pyszną musakę. W greckim kąciku na blogu nie może też zabraknąć miejsca dla ouzo. Ouzo to popularny w Grecji alkohol o anyżowym smaku. Już nieraz wspominałem, że anyżowe alkohole lubię, dlatego też dziś spisałem dla Was kilka rzeczy, które właśnie o ouzo należy wiedzieć. Zaczynamy.

Czym jest ouzo?

To już wyjaśniłem we wstępie. Źródła w sieci wskazują Grecję, Cypr i Liban za kraje, w których ten anyżowy alkohol jest najpopularniejszy. Istnieje też kilka anegdot dotyczących powstania oraz znaczenia samej nazwy ouzo. Niektórzy łączą ją z tureckim słowem üzüm (winogrono). Podobnie jak w przypadku innych alkoholi kojarzonych z danym regionem, tak i w przypadku ouzo trwają dyskusje na temat dokładnego jego pochodzenia – niemniej od 2006 roku, zgodnie z uchwalonym wówczas prawem, nazwą ouzo mogą posługiwać się jedynie producenci z Grecji.

Ouzo to alkohol, którego moc nie może być niższa niż 37,5% ABV. Poza anyżem, do produkcji ouzo często wykorzystuje się inne przyprawy, takie jak cynamon, mastikę czy kardamon – najczęściej jednak skład stosowanych mieszanek jest tajemnicą producentów.

Jak pić ouzo?

Ouzo, jeżeli już jest łączone z jedzeniem, traktowane jest jako aperitif. Do ouzo często też podaje się tzw. mezedes, czyli zestaw przekąsek, do których zalicza się między innymi plastry sera feta z oliwkami, plastry wędzonych wędlin i mięs czy marynowane owoce morza. Nie musimy jednak łączyć ouzo z jedzeniem, doskonale sprawdza się ono jako składnik orzeźwiających, letnich drinków.

W klasycznej formie ouzo podajemy w wąskiej, wysokiej szklance, do niej podajemy zaś naczynie z wodą i lód. Wodę dla rozrzedzenia alkoholu, lód dla schłodzenia – tak jedno jak i drugie pomoże nam też uzyskać tzw. efekt ouzo, o którym parę słów za chwilę.

Ouzo w Grecji to też trochę styl życia. Ouzo towarzyszy rodzinnym zlotom, spotkaniom towarzyskim w domach i knajpach.

Czym jest efekt ouzo?

Efekt ouzo to charakterystyczny dla anyżowych alkoholi proces, w trakcie którego przezroczysty alkohol po dodaniu wody bądź lodu nabiera mlecznej barwy. Rozcieńczenie etanolu sprawia, że pochodzący z anyżu związek chemiczny – anetol – nabiera białej barwy.

Właściwości medyczne ouzo

Podobno wielu Greków może pochwalić się wspomnieniem z dzieciństwa, kiedy to od swoich mam lub babć na bolący ząb dostawali kawałek materiału namoczony ouzo. Jeśli wierzyć greckiej medycynie ludowej, porcja ouzo wymieszana z miodem łagodzi z kolei bóle menstruacyjne. Skrawki wełny bądź wełniane ubrania moczone w ouzo ponoć doskonale sprawdzały się również jako okłady przy dolegliwościach żołądkowych. Podobnie w przypadku astmy: okłady klatki piersiowej z wełny moczonej w mieszance ouzo i czerwonego pieprzu miały udrażniać drogi oddechowe.

Na razie tyle! Na początek powinno to wystarczyć – jeżeli mieliście okazję pić ouzo, podzielcie się swoimi wrażeniami w komentarzach. A może są tu fani innych anyżowych alkoholi? 🙂