Nazwę kojarzą chyba wszyscy. Wiele i wielu z nas go próbowało, niektóre (a być może i niektórzy) z pewnością za nim przepadają. Bardzo popularny, charakterystyczny i ładnie prezentujący się koktajl na bazie wódki cytrynowej i triple sec. Czas na popularne Cosmo.

A było to tak, że w 1968 roku jeden z marketerów firmy produkującej sok żurawinowy; sok, który smakował głównie dzieciom, postanowił na opakowaniach soku dodać prosty przepis na koktajl o tajemniczej nazwie Harpoon. W przepisie była wódka, limonka i właśnie sok żurawinowy. Przepis nie był doskonały, ale zachęcił dorosłych do spróbowania a barmanów do eksperymentowania. I tak przez kolejne dekady coraz więcej barmanów próbowało coś do koktajlu znanego nam dziś jako Cosmopolitan dodawać, coś odejmować, trochę czarować i kombinować.

Cosmopolitan zyskał na popularności na przełomie lat dziewięćdziesiątych i dwutysięcznych, w czasie emisji kolejnych sezonów serialu Seks w wielkim mieście. Główne bohaterki nie stroniły od Cosmo, w jednym z odcinków nawet (s04e9) próbując go zamówić w barze z fast-foodem (Hi, I’d like a cheeseburger, please, a large fries and a Cosmopolitan). Koktajl ma charakterystyczny, różowo-czerwony kolor, a najlepsze jego wykonanie uwzględnia aromatyzację podpalanym zestem pomarańczy.

OK, wypełniamy kieliszek do martini lodem w celu schłodzenia i do dzieła:

  • 45 ml wódki cytrynowej
  • 30 ml soku żurawinowego
  • 15-20 ml Cointreau
  • 10 ml soku z limonki

Składniki wlewamy do szejkera wypełnionego lodem i wstrząsamy. Przez podwójne sito przelewamy do kieliszka. Już prawie gotowe.

Wycinamy kawałek skórki pomarańczy i trzymając za jej krawędzie nad powierzchnią koktajlu, kierujemy na nią płomień z zapalniczki. Po kilku sekundach skórka zacznie się „pocić”, wówczas delikatnie ściskamy jej brzegi – powinna delikatnie buchnąć płomieniem w stronę koktajlu. OK, mamy to.

Cosmopolitan często uznawany jest za typowo kobiecy koktajl. Panom polecam jednak również go spróbować – to przyjemne połączenie wódki z triple sec w otoczeniu żurawiny i cytrusów. Bardzo smaczne i proste, a jednocześnie efektowne.